Hellinger-féle családállítás
2011.10.08., Szombat 
Hévíz

 Kedves Érdeklődők,  Ismerőseim, Barátaim!
Az alábbi időpontokban tartok Hellinger-féle családállítást a fővárosban és vidéken.
Akit érdekel egy hatékony módszer, kipróbálhatja,    vagy ajánlhatja annak, akit esetleg érdekelhet.. vagy ha kipróbálta már, és szeretné folytatni,  várom szeretettel.

Németh-Szamosi Csaba
Hellinger terápia,  Coaching, Természetgyógyászat
Sorsmodellezés

Hellinger terápia  -  október

Vidéki időpont:

október  08.  szombat – Hévíz

október  15.  szombat – Zalaegerszeg

október  16.  vasárnap – Szombathely

Budapest:

október  22.  szombat

Jelentkezés: a  nemeth.szamosi.csaba@gmail.com e-mail címen  (megjelölve azt is, hogy Állítási vagy Segítői céllal jössz),  vagy a 70/ 320-59-55 –ös telefonon.  A részvételi helyet  Állítók esetén  5.000.-Ft-os előleg befizetésével tudom biztosítani.

Részvételi díj:

Családfelállítás esetén 10.000,-Ft,

Segítő résztvevőként     3.000,-Ft

Szeretettel várlak!

Németh-Szamosi Csaba

Sorsmodellezés,  Coaching, Természetgyógyászat

Hellinger terápia

Bármilyen jellegű, az életünket zavaró probléma, változtatási szándék vagy cél-orientáció esetén ajánlott a módszer:

-nincs párkapcsolat, -visszatérő párkapcsolati zavarok, -munkahelyi problémák, -pénz, -betegségek, -evés-zavarok, -meddőség, -depresszió, -energia hiánya (női, férfi, anyai, apai, stb.) ,- fóbiák, stb.

Nagyon mélyen a tudatalattinkban ott vannak a családi minták, kötődések, amelyek szorosan összefüggnek a mostani életünkkel. Hatással vannak döntéseinkre, választásainkra, befolyásolják cselekedeteinket..  Tudattalanul is átvesszük ezeket a mintákat szeretteinktől, a szeretet nevében:  „Majd én segítek”. ”Majd én megmutatom, bebizonyítom..” „Majd nekem sikerül..” „Majd én szenvedek helyetted” „Majd én meghalok helyetted”..  Ezek lehetnek azok a mondatok, amik nagyon erősen vezetnek, hatással vannak ránk  és irányítanak minket a „háttérből”, csendesen.  A Családállítás segít abban, hogy ez ne így legyen.  Segítségével  a saját sorsunkat élhetjük, szabadon.

Családállítás történhet csoportban és egyéniben egyaránt.

 Bővebb információ  a Hellinger-féle  Családállításról..

 „Akkor most te következel,  Viola! - mondja a csoportvezető, mire mindenki a 35 esztendős lányra néz. Ő egy kicsit fészkelődik még a székén, megköszörüli a torkát, aztán nagyon sóhajt: - Na szóval, párkapcsolati problémák hoztak ide, szingli vagyok, túl egy zűrös hosszabb együttélésen, aztán nős pasival volt évekig viszonyom, amiből nagyon nehezen másztam ki, utána egyedül éltem, most meg már megint egy nős férfival kezdtem... pedig megfogadtam, hogy soha többé.... és annyira vágynék normális kapcsolatra, családra, gyerekekre..”

- Volt nehéz sorsú a családodban? - kérdezi a csoportvezető

 

- Talán a nagymamám. Nem szerette a nagyapámat, aki sokat gyötörte, és gyakran megalázta őt.  Igen, a nagymamám sokat szenvedett - válaszolja Viola.

- Felállítjuk őket - így a csoportvezető. Viola erre kiválaszt a jelenlévők közül néhány szereplőt a családtagjai megszemélyesítésére. Először édesanyját, édesapját és saját magát helyettesíti be, aztán a nagyszülők is "színre lépnek".

A teremben körben ülnek az emberek a székeken. Viola életének szereplői középen sorakoznak fel, először egy vonalban, aztán Viola - érzéseire hagyatkozva - elrendezi őket. Édesanyját és édesapját egymással szembe állítja, azt a szereplőt pedig, aki őt képviseli, kettőjük oldalvonalában, feléjük fordulva helyezi el. Aztán kilép a "képből", visszaül a körbe, a többiek közé. Hirtelen nagy csend lesz, minden szempár a szereplőkre szegeződik. Ők pedig mozdulnak.

Viola "anyja" távolodni kezd a "férjétől", eközben a Violát alakító lány az "apja" mellé lép. Amikor mindenki megtalálja a helyét, a csoportvezető újabb családtagokat szólít a képbe, az apai nagyapát és nagymamát, akikről a bevezető beszélgetésben Viola mesélt. Az apafigura mögé állítja fel a nagyapát, szorosan mellé pedig a nagymamát. Az "apa" ebben a pillanatban megrezzen, előredől, ösztönösen előrébb lép, szinte menekülne, mint akit nagyon eltaszít valami. A nagymamát megszemélyesítő hölgy pedig szemmel láthatóan rosszul van, borzong, becsukja a szemét, nagyokat sóhajt, úgy néz ki, mint aki mindjárt elájul.

A csoportvezető ekkor megkéri a szereplőket, meséljenek az érzéseikről, agyalni, spekulálni, helyzetet elemezni tilos,  csupán a zsigeri érzések fontosak, a megszemélyesített családtagok viszonyáról az árulkodik, ha a megszemélyesítő fázik, borzong, melege lesz, zsibbad az egyik karja, vonzza, taszítja valaki személye. A Hellinger-féle családterápia ugyanis azon alapszik, hogy a testi-lelki bajainkért nem csupán a saját életünkben bekövetkezett események okolhatók, nagyon úgy tűnik, mintha sorsunkat családtagjaink sorsa is formálná.

Bert Hellinger német pszichoterapeuta azt vallja, hogy létezik egy "közös családi lélek", egy olyan családi energiamező, amely sokszor meghatározóan irányítja az egyes emberek életét. Ebben az energiamezőben szigorú törvények uralkodnak, s ezek olykor generációkon keresztül negatív hatással lehetnek a család tagjaira. Azaz, ha egy családtagnak nehéz sors jutott, akkor akadhat olyan a családban, aki - akár generációkkal később is - öntudatlanul megismétli, folytatja ezt a sorsot, követi anyját, apját, nagyanyját, nagyapját stb. betegségbe, halálba, netán vezekel helyette a bűneiért.

Hellinger a múlt század nyolcvanas éveiben dolgozta ki módszerét, egyebek mellett a pszichoanalízis, a családterápia, a hipnózis működési szabályait alaposan tanulmányozva, valamint számos páciense esetét elemezve. Végül létrehozott egy olyan új családterápiás módszert, amely túllépett a hagyományos pszichológia fogalmi rendszerein, valójában számos megmagyarázhatatlan eleme volt, mégis működött. A szakma eleinte persze kiátkozta, kóklernek nevezte, a családfelállítás nevű módszer azonban terjedni kezdett. Hellinger a kilencvenes években látványos sikereket ért el szerte Németországban, az ezredforduló után pedig már az egész világon elismerték és használták, amit kitalált.   Így a családfelállítás hozzánk is eljutott.

- Ez hatékony megoldás régóta megoldatlan problémákra - mondja a csoportvezető. - Ahhoz pedig, hogy minél hamarabb működjön, kell a probléma szorítása, ami komoly energiákat szabadít fel az emberben.

Hellinger azt állítja, három fontos törvény uralkodik egy-egy családon belül: az első az odatartozás joga.  Így vagy úgy, de mindenki a családrendszeréhez szeretne tartozni. Ha például a családban nem sikerültek a házasságok, és mindenki elvált,  az ember lelkiismerete azt úgy érzi:  úgy tartozhatok ide, ha nekem sem lesz sikeres a párkapcsolatom. Így tudattalanul úgy irányítja az életét, hogy megfeleljen a család ismérveinek..  Vagy például az öngyilkosságot elkövető nagypapa, akinek a halálát kegyeletből, szégyenből balesetként mesélik,  vagy egy kitagadott családtag - ha akarjuk, ha nem, ha tudunk róla, ha nem - mind-mind lenyomatot hagynak az emlékképeinkben.  A leszármazottakra  ez kényszerítő erővel fog hatni,  és (tudattalanul) fel fogja valaki vállalni azt, hogy képviseli őt.  A meg nem született magzatok (vetélés, abortusz)  szintén nyomot hagynak a családban, hiszen joguk van a családhoz tartozni, de létezésük  -még ha oly rövid volt is- tabu. . .

A második törvény azt mondja ki: minden családtag csak a saját helyén élhet jó életet. Azaz egy gyerek nem pótolhat társat a szülője mellett, ugyanígy nem gyámkodhat apja vagy anyja felett, és nem teheti jóvá a nagyszülei hibáit sem. Egy gyerek nem vonódhat bele látszólag egyenrangúként a "nagyok" életébe, kapcsolatai rendezésébe, mert akkor elhagyná a saját helyét, és generációs létrafokokkal ugrana feljebb.  Ha egy szülő rendezi tudattalan késztetéseit, kapcsolódásait,  csökkenti annak a lehetőségét és kényszerítő erejét, hogy gyermeke hozza egyensúlyba  azt..  Tehát sokszor a gyermekek testi –lelki  problémái hátterében  a szülők mély lelki konfliktusai állnak.

A megfelelő hely ugyanígy elengedhetetlen vízszintes irányban is, fontos a testvérek valós sora. Hellinger szerint zűr keletkezhet abból is, ha egy családban eltitkolnak egy korán meghalt elsőszülöttet, mert így a később érkezett testvérei nem a saját helyükön élnek, hiszen aki valójában csak a második, elsőnek hiszi magát, és így tovább. De fontos a meghatározó szerelmi kapcsolatok sorrendje is valakinek az életében - egy második feleség az elsőnek köszönheti a boldogságát, mert ha az a kapcsolat nem fut zátonyra, nem ő lenne egy pár a férjével.

A harmadik, azaz kiegyenlítődés törvénye pedig arról szól, hogy ha valakivel életbevágóan rossz történt a családban, akkor azt egy-két generációval később egy másik családtag magára veheti, mintha átvállalná a sorscsapást, betegséget, netán vezekelne egy elődje rossz tettéért.

Bert Hellingernek meggyőződése, hogy akinek rossz a viszonya a szüleivel, akinek kudarcba fulladnak a kapcsolatai, netán valamiféle függőség tartja fogva, betegségbe menekül, avagy nem tud szabadulni régi gyerekkori lelki sebeitől, annak valamikor felborult a családjában a rend, megsérült a három törvény egyike.  Tehát a családállításra hozott probléma bármi lehet: párkapcsolat, betegség, fóbia, szülővel való kapcsolat,  pénzhiány, szorongás, meddőség, nőiség kérdése, férfi teremtőerő hiánya, alkohol problémák, agresszió, stb.

- Rengeteg a visszajelzésem – meséli a csoportvezető. - Többször is előfordul, hogy a család felállítása közepette kiderült, valamiféle titok határozza meg a családtagok egymáshoz való viszonyát. Előkerült így már testvér, akiről a páciensem korábban nem is tudott, de kiderült már az is, hogy az apa korábbi fontos kapcsolatát pótolja érzelmileg a gyerekéhez fűződő viszonya. Volt, hogy egy mama azután jött el hozzám, miután a fia a csoportban átéltek alapján kérdőre vonta őt, vajon miért nem beszélt addig a halva született testvéréről. Kíváncsi lett, hogyan derítettük ki féltve őrzött titkát. 

- Van, aki "érezni" szeretne megtanulni a csoport segítségével - mondja a csoportvezető. - Először mások érzéseit próbálja átélni, elvégre ilyenkor kisebb a rizikó. Amikor a csoportban valaki kiválasztja őt az egyik családtagja megszemélyesítésére, alkalma nyílik egy kész helyzetbe, egy kész konfliktusba bújni, amely automatikus zsigeri érzésekre kényszeríti, ebből a tapasztalásából aztán később komoly lépéseket tehet az önismeret felé is. Mindegy, hogy nevezzük ezt az energiát, ami az emberek között hat, morfogenetikus mezőnek vagy családi léleknek, egy biztos:  Hellinger módszere bármikor megismételhető, bármilyen körülmények között, még akkor is működik, ha a színjáték résztvevői nem is tudják, kit személyesítenek meg. 

A Viola családtagjait megszemélyesítők eközben már elfoglalták végleges helyüket. Most Viola visszalép a "képbe", az őt helyettesítő csoporttag ekkor kimegy a körből. Viola szeméből potyognak a könnyek, de zokog a nagymamáját megszemélyesítő hölgy is - ilyen érzelmeket nem lehet imitálni, megjátszani. (Amikor később a szünetben erről kérdezem, csak széttárja a karjait, és annyit mond: nem tudom megmagyarázni, mi történt. Fájdalmat éreztem, nagyon szenvedtem, ömlöttek a könnyeim. Olyan érzés volt, mintha tényleg én lennék Viola nagymamája.)

Már csak a záró rituálé van hátra, Viola meghajol a családja előtt, kimondja érzéseit, sír, megöleli a családtagjait, egyfajta feloldozás ez, megvan a konklúzió is: Viola eddig nagymamája nehéz sorsa miatt haragudott a nagypapájára, és rajta keresztül az összes férfira, nagy valószínűséggel ezért választott mindig olyanokat, akik mellett alkalma sem volt elköteleződni, nehogy ő is kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön.

- Amikor jelentkeztem a csoportba, sokat agyaltam, hogy vajon mi fog kijönni - mondja a lány immár a szünetben. - Bevallom, nagyon megrázott, amit láttam, olyan ez, mint egy képregény, mint egy tabló. Itt marad bennem, soha ennyire világosan nem láttam még magamat, a rossz döntéseimet, a felelősségemet a sorsomért. Azt hiszem, ez majd segít elfogadnom azt, ami eddig velem történt. Megértettem, hogy bizonyos leckéket mindaddig újra és újra megkapunk az életben, amíg össze nem szedjük magunkat arra, hogy megoldjuk.

Németországban hat évvel ezelőtt készült el az első hivatalos felmérés Hellinger családterápiás módszerének eredményességéről, ami azt mutatta ki: a családfelállításon részt vevők 78 százaléka életének határozott pozitív változásáról, javulásáról számolt be, ezen túl 14 %-uknak pedig javult az állapota..

Szervezetállítás

A szervezetállításnál az egyén problémái és céljai helyett egy szervezet (cég, alapítvány, párt, csoport, stb.)  helyzete és céljai állnak a középpontban. A szervezetfelállítással feldolgozható és megoldható konkrét kérdések és problémák nagyon sokrétűek..    

 

Segítségével például:

- fény derülhet a gyenge értékesítési eredmények okaira

- feltárhatók kihasználatlan együttműködési lehetőségek

- a cégvezető előre tisztázhatja, megvilágíthatja tervezett alkalmazások, áthelyezések és elbocsátások hatásait

- segítséget kaphat új kolléga kiválasztásában

- észlelheti a belső kommunikációs struktúrák problémáit, de észreveheti annak korrekciós lehetőségeit is

- különféle alternatív megoldási kísérletek lejátszási lehetősége

- mi a fejlődés megtorpanásának oka? Mennyire piacképesek a termékeink? Miért fordulnak el tőlünk az ügyfeleink? Mi az esélye a piacon az új terméknek/szolgáltatásnak?

- melyik meglévő eszköz/forrás (kihasználtsága) nem elégséges?

 

Szervezetállítás történhet csoportban és egyéniben egyaránt..

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása